İstanbul Yeni Havalimanı’ için hedef 29 Ekim. 60 günden daha az sürenin kaldığı açılışta ilk etapta bir aylık bir gecikmenin olabileceği konuşulmaya başlandı.
İnşaat çalışmalarının önemli bölümü bitirilirken sistem testlerinin tam olarak tamamlanmamış olması bu gecikmeye neden olarak gösteriliyor.
Geçtiğimiz günlerde Kokpit.aero’nun Genel Koordinatörü Tolga Özbek, operasyonun ‘yumuşak geçiş’ ile olacağına dikkat çekmişti.
[link kelime="yumuşak geçiş "]http://www.kokpit.aero/yeni-havalimani-yumusak-gecis[/link]
Havayolu şirketleri taşınma ve sonrasında operasyonun aktarılmasında yaşanabilecek sorunların kar topu gibi kısa sürede ciddi boyuta ulaşabileceğine dikkat çekerek ‘yumuşak geçiş’ ile sorunların daha çabuk ve aşamalı olarak çözülebileceğine dikkat çekiyor.
GECİKME SÜRESİ UZAYABİLİR
İlk etapta bir aylık gecikme planlansa da bazı uzmanlar bu sürenin üç aya kadar uzayabileceğini belirtiyor. Önümüzdeki günlerde bu kararın resmi olarak şirketlere de açıklanması bekleniyor.
FOD BÜYÜK SORUN
İstanbul Yeni Havalimanı inşaatı sırasında çok ciddi hafriyat yapıldı. Çalışmalar sırasında meydanda ciddi FOD olarak adlandırılan Foreign Object Damage yani Yabancı Madde Hasarı oluşturabilecek taş-toprak ve inşaat artıkları da uçuş operasyonlarını etkilemesi bekleniyor. Havacılıkta motorların en büyük düşmanı olan FOD, yüzbinlerce dolarlık hasara neden olabiliyor.
Uzmanlar, bölgedeki rüzgarlara da dikkat çekerek FOD konusunun çözümlenmesi ile operasyonun tam olarak başlayabileceğini ifade ediyor.
Kokpit.aero
bu gidişle bitirilmesinin daha çok süreceği hava limanıdır.