herkese çok geçmiş olsun.11 pistine iniş sırasında pistten çıkmış.hafif yaralılar var.
edit:arkadaşlar çok fazla bilgi kirliliği var.öncelikle uçak 11 pistine 141 knot ile gayet normal bir iniş yapıyor.reverse’ler açılıyor,uçak yavaşlıyor ve 60 knota kadar geliyor.alınan bilgilere göre sağ motora ki (çok kuvvetli bir ihtimal)istem dışı sistemsel arızadan kaynaklanan bir güç geliyor.sağ motora gelen güç uçağı aniden sola döndürüyor.ayrıca steering olayı kesinlikle motor gücüne karşı koymaya yetmez.bkz:rudder
uçak düşük bir hızda pistten çıkıyor.ekipler anında uçağın yanına gidiyor.bu yüzden arff ve trabzon havalimanının tüm çalışanlarını tebrik ediyorum.ayrıca bir videoda yolcular ankara’dan yenilen rötarın konusu havalimanında tartışılırken bir pegasus yetkilisinin ”uçak arızalı,o yüzden gecikiyor” şeklinde bir beyanda bulunduğu,diğer yetkilinin ise kendisine ”sus,sus neden söylüyorsun” şeklinde karşı çıktığı bir çok yolcu tarafından doğrulanmış.inişte donuna kadar çamura batmış abimizin yaptığı açıklamaya göre ise: önlerden bir yolcu ”durmuyor bu yaaa” şeklinde bir tepkide bulunmuş.sonuca gelecek olursak şu an için kimseye suç bulmak doğru değil.fakat meydanın suçu olmadığı kesin.atatürk havalimanın da eski ismiyle 06 pistinin uzunluğu tamı tamına 2300 metre idi.pist 2600 metreye uzatıldı ve pistten çıkma vakalarının önüne geçildi.kaldı ki tzx pisti hali hazırda 2640 metre uzunluğunda ve 45 metre genişliğindedir.nice 777’ler nice an124’ler bu havalimanına sorunsuz inmiş,hatta ve hatta dünyanın en büyük uçağı olan an225 pilotu buraya gelmesi gerektiğinde shgm’den izin çıkmayınca havalimanını arayıp ben buraya inerim şeklinde beyanda bulunduğu anlatılan olaylar arasındadır.neyse efenim can kaybı olmaması çok büyük bir tesellidir.herkese emniyetli uçuşlar.
Kaza sonrası kabinden görüntüler:
Dışarıdan soğutma çalışmaları:
Yolcu olayı anlatırken:
Gündüz çekilen görüntüler:
Resmi BASIN AÇIKLAMASI
Pegasus Hava Yolları’na ait PC8622 nolu Boeing 737-800 tipi TC-CPF tescilli tarifeli kalkış saati 21:25 olan Ankara-Trabzon uçağının, bu akşam (13 Ocak 2018) Trabzon Havalimanı’na iniş yaptığı sırada pistten çıktığı bilgisini doğrulamaktan dolayı üzgünüz. Uçağımızdaki 162 yolcu, 2 pilot ve 4 kabin görevlisi tahliye edilmiştir. Herhangi bir can kaybı veya yaralanma bulunmamaktadır.
Konuyla ilgili gelişmeler hakkında kamuoyu bilgilendirilmeye devam edilecektir.
Saygılarımızla,
Pegasus Hava Yolları
————————————————————-
6 yaşında olan Boeing 737-800 tipi yolcu uçağı, ‘Zeynep’ adını taşıyordu. Renton’daki Boeing imalat hattından 4267 numara ile Kasım 2012’de çıkan uçak, Pegasus filosuna 15 Kasım 2012’de katılmıştı.
Büyük kazanın ucundan dönülmüş, herkese geçmiş olsun. En büyük şans kimseye bir şey olmaması.
Eminim o uçuşun ekibi de bir trabzon git-gel yapıcaz diye uçuşa gelmiştir. O gün o kaza olana kadar herşey bir önceki ve meslek hayatı boyunca uçtuğu bütün uçuşlar gibi standart geçmiştir.
Her an herkesin başına gelebilecek,bu işi yapıyor olmakla peşin satın aldığımız olaylardan biri.
Her uçusumuzda bunun farkındalığında olmak gerekiyor.
Önümüzdeki günlerde kazanın nedenleri ortaya çıkar bizde üstümüze düşen dersi aliriz.
Tahminimce Electronic engine control (EEC) veya
HYDROMECHANICAL UNIT (HMU) modülünde yaşanan bir sorun sebebi ile taxi esnasında sağ motor beyinden yanlış sinyal okuyup full throttle yapıp uçağı sola yani taralı alana soktu. Zaten resimlere dikkatli bakınca sol motor yerinde fakat sağ motor toprağa saplanan uçağın gövdesinden ayrılıp denize kadar uçmuş.
Böyle bir saçmalık havada olsa moturu kapatıp düzeltilebilir. Şanssızlık taxi esnasında olması baksa bir şanssızlık sağ motorda olması çünkü sol taraf uçurum. Sol motorda böyle bir ariza olsa yine önlebilir. Veya trabzon değil istanbulda inişten sonra taxide olsa yine boyutlar bu derece olmaz.
Geçmiş olsun demekten başka birşey yapamıyoruz maalesef.
Uçağın düşmeden kırım olmadan durması, kabinin ve ekibin sağ sağlim tahliyesi en büyük teselli olmuş.
Umarım araştırma sonuçlarında daha önce yaptıkları gibi güzel geliştirmeler yapılır ve bunun gibi kazalar bir daha yaşanmaz.
Olayın simülasyonu: