Beyaz listeye bakiyorum 85 kişinin içinde 11 kabin memuru var. 10 bin kişiye bu kadar kontenjan az!
İskender çarkçı kaptanın aklımdan ne geçiyor bilinmez..
Ayrıca Ahmet kolik kritik hamlesi popülist kokuyor..
Kaldı ki kaptanların içinde askeri kökenli olanlarla uçmayı bırak o uzun koridorda dahi selamlaşmak istemessiniz.
Mavi liste ise tam bir “khb” ….liste kabin hizmetlerinin adamları gibi
Erim kelezoğlu,erol gezer, arda ersümer kabinin tanıdığı sempatik isimler.
Aralarda çok tehlikeli isimlerde olsa kabin ekibinden en fazla oyu mavi liste alır.
Kaptanlar listesi daha ılımlı yeni jenerasyon kaptanlar.
Sanki biraz kabin vs. Kokpit delege çekişmesi gibi durmuş..
Beyaz liste kendini göstermedi, seçimden bi gün önce facebookta görene kadar Çarkçı kaptan hariç isimleri bilmiyorduk.
Durun şimdi durum öyle değil. Çaylarınızı alın detaylıca baştan anlatıyorum…
Hava-İş sendikasının bugün 21.500 üyesi var. Bunların 19.500 THY’de. THY için de de 15.500 kişiyle uçuş personeli. Yani pilot ve kabin çalışanları. Yani ortalama %72 si.
Geçen şeçimlerde,4 yıl önce uçuş işletmenin toplam 98 delegesi vardı ve o zamanlar kabin + kokpit sayısı 10 bin civarındaydı. Şimdi sayı yarı yarıya arttı 15 bin’in üzerinde ancak çıkacak delege sayısı henüz açıklanmış değil. Ali kemal tatlıbal bir röportajda 90 ile 100 arasında olduğunu söyledi ama 85 delege çıktı. Uçuşta çalışan sayısı arttı ama delege sayısı nasıl olduysa bu seçimde düştü.
Getiğimiz seçime benzer sendika toplam üye sayısının %72’sinin bulunduğu uçuş işletmeye delegelerin yüzde 35’i bile düşmüyor. Böyle olunca sendika tabanı temsil etmeyen üye çoğunluğu tarafından yönetiminin belirlenemediği bir sendika ortaya çıkıyor.
Ali kemal tatlıbal THY çalışanıyken babasının AKP milletvekili olması sebebiyle reform hareketine başkan adayı yapıdı ve Hamdi Topçu yönetiminin delegelere karşı kullandığı zor ve baskısıyla seçildi.
Seçildikten sonra yaptığı tek şey Abant Otellerini zengin etmek oldu. Adına işçi sağlığı iş güvenliği toplantıları verilen turistik seyahetlerde binlerce işçiyi tatile götürdüler. Bir de 3’üncü havalimanına yakın bir yapı kooperatifi kuruluşu kurup inşaatçılık işine girip müteahhit oldular.
daha da önemlisi kendi koltuklarını korumak için yaptıkları,bunlar çok bilinmez.Sendikanın binasının eğitim salonu katı genel başkan odası yapıldı. Genel başkanın etrafı silahlı korumalarla çevrildi, her sendika yöneticisi belinde silahla dolaşır oldu. Başkan tuvalete gittiğinde bile kapısında bir koruma konuldu.
Birlikte yönetime geldikleri kişilerden 3’ü istifa etti ya da disiplin kurulu kararıyla yönetim kurulundan atıldı.
Sendikanın daha önceki seçimlerinde pilotların sendikayla ilişkisi hep vardı ancak sendika ücretleriyle uçuş ücretleri arasındaki uçurum kaptanların sendikada tam zamanlı çalışmasına hep engel oldu.
İşverenin özellikle kokpitte pek bir etkisi olmadığı için ve kabinin hiyerarşide sendikada öne çıkma ihtimali zayıf olduğundan kokpitin devreye girmesi kaçınılmazdı ve öyle oldu
hatta uçuş işletme içinde AKP profilinin yaşama, barınma şansı olmadığı için, buralardan kendine yakın aday henüz çıkartamıyor. Onların etki alanı genel müdürlük, bilet satış, kargo, yer işletme, Anadolu, dış istasyonlar vb….
Bu seçimde Zeytin Dalı adıyla yeni bir grup ortaya çıkıyor gibi gözüksede bu hareket geçen seçimlerde Emek Meclisi adını kullanıyordu. Emekliliğine dört ay kamlış bir kaptan pilot olan İskender Çarkçı da başkan adayı.
Emek Meclisi bir önceki genel kurulda işverenin desteklediği Reform Grubu lehine seçimlerden nasıl çekildiğini hepimiz hatırlıyoruz heralde. Şimdiki görevi ise, uçuş işletme seçimlerini alarak sendika yönetimiyle pazarlığa oturmaktan başka birşey değil.
Gün itibarı ile uçuş işletmeden başka liste vermeyen Zeytin Dalı girdiği tek seçimde beyaz liste : 3.517oy
Mevcut sendika yönetimi mavi liste:
1.048 oy almış uçuş işletmeyi beyaz liste kazanmış.