Global Positioning (Global Konumlandırma) veya GPS, kullanıcıların yönelimi hesaplayan bir alıcı aracılığıyla göreli konumlarını belirlemelerini sağlayan bir navigasyon aracıdır. GPS acil durumlarda kullanıcının konumunun belirlenmesine de yardımcı olur ve genellikle diğer uygulamaların içinde kullanılır.
akıllı telefonlarla birlikte hayatımıza daha çok girmiş bir teknolojidir. öncelerinde sadece askeri ve önemli amaçlarla kullanıldığını biliyorum.
amerika birleşik devletleri tarafından 1973’de tasarlanan, ilk kez 1978’de denenen ve 1980’lerde sivil kullanıma açılan, 1995’te ise tam olarak faal duruma geçen uydu tabanlı küresel seyrüsefer sistemi.
dünya yörüngesinde, 18 asıl, 6 yedek toplam 24 adet uydudan oluşur. (şu anda yörüngede 31 adet gps uydusu var). bu uydular yeryüzünden yaklaşık 20 bin km yüksekte(tam olarak 20.178 km), her biri ekvatora 55 derece açılı 6 adet yörünge üzerinde hareket ederler. bu uydular dünya çevresindeki 1 tam turlarını 11 saat 58 dakikada tamamlarlar.
sistemin;
rus muadili için [bkz]glonass[/bkz],
avrupalı muadili için [bkz]galileo[/bkz],
çinli muadili için [bkz]beidou[/bkz]
GPS, Dünya üzerinde herhangi engelsiz bir görüş hattında, dört veya daha fazla uydusu ile her türlü hava koşulunda yer ve zaman bilgileri sağlayan uzay tabanlı uydu navigasyon sistemidir.